Rietbroek Oudijn Ontwerp Familie tentoonstellingen in Amsterdam Noord

Rietbroek en Oudijn kennen elkaar van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na het behalen van hun diploma’s gaat ieder zijn eigen weg, Josephine werkt bij een bedrijf dat meubelen ontwerpt en kantoren inricht. Monique studeert verder voor architect aan de Academie van Bouwkunst en gaat in dienst bij BRS Premsela Vonk. Ze kunnen doorgroeien, maar doen dat niet, want ze willen een eigen bedrijf. Josephine en Monique zoeken elkaar op om hun ideeën te bespreken en al snel smeden ze gezamenlijke plannen. Het ROO-avontuur start in 1997. Het is bijna tijd voor een jubileumfeest.

ROO ontwerpt tentoonstellingen voor musea en andere instellingen. Het kantoor is gevestigd in Amsterdam Noord. Door drukte en andere prioriteiten is de website permanent “under construction”. Op internet is weinig te vinden over het werk van de twee ontwerpers, maar in de wereld van musea en tentoonstellingen is ROO geen onbekende. Monique en Josephine werken in musea van formaat, zoals het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Nationaal Monument Kamp Vught, het Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg, maar ook een trits van pop up tentoonstellingen, tot ver in België, kunnen zij op hun conto schrijven.

Bij het ontwikkelen en ontwerpen van exposities komt veel kijken. Er moet samengewerkt worden met historici, scenarioschrijvers, lokale of regionale autoriteiten en subsidieverstrekkers, maar er gaat nog een belangrijk traject aan vooraf, want tegenwoordig worden gecompliceerde tenders uitgeschreven en er moet aan waslijsten met vereisten worden voldaan. Monique en Josephine, en hun concurrenten, zijn soms weken bezig om presentaties in elkaar te sleutelen. Alles moeten ze uit de kast halen, het mag niks kosten en in de tussentijd wordt er niet verdiend. Rietbroek en Oudijn willen dat niet meer. Ze dromen van hun eigen plek, geen geregistreerd museum, daarvoor moet aan teveel eisen worden voldaan. Ze zouden managers worden en aan het creatieve werk niet meer toekomen.

familyroom 4

Wat ROO het leukst lijkt is het maken van familietentoonstellingen. Er zijn veel grote families en familiebedrijven. Er zijn allerlei stichtingen en verenigingen, die belangen behartigen van grote families met bezit en een rijke geschiedenis. Er is veel potentie om overal in het land mooie familietentoonstellingen te maken. Denk aan wereldwijd bekende families van gedestilleerde dranken, of onze textielbaronnen, families die generaties lang bloemen telen en kassen houden, politici, of de scheepbouwers uit Amsterdam Noord.

Familietentoonstellingen zijn inspirerend en verbinden generaties. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, dan kunt u mailen of bellen met  josephine@rietbroek-oudijn.nl  en monique@rietbroek-oudijn.nl, T 020 636 14 75 – www.familyroom.nl