Hoe het allemaal begon

Begin 1900 bestond Amsterdam Noord voornamelijk uit droogdokken en scheepswerven. Er waren geen wegen, geen huizen en geen diensten. Een van de drie grootste scheepswerven van Amsterdam Noord was Verschure en Co, een bedrijf gespecialiseerd in de bouw van varende baggerschepen. Na uitbreiding verhuisde Verschure naar de Plaatijzerweg, die na de Tweede Wereldoorlog omgedoopt werd tot Zamenhofstraat.

Verschure ging in 1980 failliet. Op het verlaten terrein groeide het onkruid tegen de klippen op en in de lege loodsen gebeurden dingen die in de stad echt niet zouden kunnen. Regelmatig ging er een stuk gebouw in rook op, totdat Henny Oosterhoff grond opkocht en met de bouw van de huidige loodsen 94 en 110 begon. In deze loodsen maakte hij werkplaatsen en ateliers, die al snel door kunstenaars werden gespot.

Halte Zamenhofstraat, een creatief ondernemers- en kunstenaars complex, is een interessante rafelrand met de typische sfeer van Amsterdam-Noordse rommelig- en bedrijvigheid. Dat is vooral te danken aan de voortvarende ondernemers Jan van Hoof en zijn drie zoons. Jan van Hoof houdt van kunst, maar vooral van techniek en dat is te zien als je over het terrein loopt. Van Hoof kocht het stuk grond op waar eens het magazijn van scheepswerf Verschure stond en bouwde daar eigenhandig een loods. Ton Neus kwam erbij en bouwde loods 112.

In 1995 ontdekten steeds meer kunstenaars de relatief goedkope werkplekken op Halte Zamenhofstraat, want behalve Jan van Hoof bleef ook Ton Neus nieuw terrein aankopen en bouwen. Hij verbouwde de grootste loods op het terrein, nr. 150, eens een grote open ruimte vol met antiek, nu een gebouw dat vele tientallen werkplaatsen herbergt. Vanuit niets meer dan een ruïne bouwde hij ook het wat chiquere bedrijvengebouw 108.

De nieuwste aanwinsten zijn loods 116K en 140 welke door Benny van Hoof zijn gebouwd.

Tegenwoordig werken er meer dan 300 bedrijven en kunstenaars.

Amsterdam Noord wordt meer en meer het culturele centrum van Amsterdam. Jong publiek komt op de ‘hot & happening’ sfeer af, er verschijnen dure winkels, hotels en prachtige huizen. De grond wordt duurder en schaarser. Hopelijk blijft Halte Zamenhofstraat voorlopig nog bestaan, want het is een van de plekken in de stad, waar veel gebeurt en waar nog van alles kan.